Halden er den flotte hjembyen til Halden SK, med en meget interessant og spesiell historie som du kan lese om på en av de andre sidene på dette nettstedet. I dag har Halden også blitt storkommune, hvilket innebærer at byen har fått med seg andre steder som er med på å gi nye impulser og en ny betydning til den ærverdige gamle festningsbyen.
Halden ligger i Østfold fylke, ikke så langt unna grensen til Sverige. Faktisk grenser Halden mot tre kommuner i Sverige; Tanum, Dals-Ed og fremfor alt Strømstad som de fleste nordmenn nok er kjent med. Historien om forholdet mellom Norge og Sverige dreier seg også i stor grad om nettopp Halden. Derfor er også Halden den eneste byen som nevnes i «Ja, vi elsker» av Bjørnson og Nordraak.
Ellers grenser Halden kommune også mot de norske kommunene Rakkestad, Aremark og Sarpsborg. Sarpingene er Haldens fremste rivaler, både i og utenfor orienteringsløypene. De to klubbene møtes årlig til dyst i det berømte Halsarpa-løpet.
Halden kommune var tidligere tre forskjellige administrasjoner, nemlig byen Halden og de to landsherredene Idd og Berg. De to sistnevnte er jordbruksområder, mens Halden også har en industriell historie. Elven Tista er mye av grunnen til nettopp dette – den er siste del av det som gjerne kalles Haldenvassdraget. De siste årene har det også blitt jobbet med formelt å utvikle noe som kalles Haldenregionen, som i tillegg til Halden og omegn også tar inn i seg Aremark og tettstedene der. Selv med dette tillegget er det ikke snakk om noen voldsom konurbasjon, men heller en ganske stor region med drøyt 30 000 innbyggere.
Selve ordet Halden kommer fra gammelt norrønt språk, der en hallr var en bakke, løype eller skråning. Det er helningen man fortsatt gjenkjenner når man kjører inn mot sentrum som har gitt navnet.