Det er ganske mange som driver med orientering som hobby, men som aldri helt tør å ta skrittet med å være med i en konkurranse. Spørsmålet de stiller er gjerne: hvor god må jeg være før jeg kan være med i et løp?
Sannheten er selvfølgelig at det ikke finnes noe krav eller standard for dette. Du kan begynne å være med i løp nøyaktig når du selv ønsker, men det er klart det kan være ukomfortabelt første gangen, sånn er det jo med alt som er nytt og uvant. Men det skal være sagt at orienteringsløp, særlig på lokalplan, er en lavterskelaktivitet som virkelig er åpen for alle som har glede av det. Det er ikke mye snobberi og nedlatende holdninger å finne i orienteringsmiljøet. Etter å ha vært med én eller to ganger vil du trolig miste nesten all den nervøsiteten du kjente til å begynne med, og dermed kunne greie å kun konsentrere deg om å yte ditt aller beste i konkurransen.
Én av fordelene med orientering er at du som ikke har deltatt i løp tidligere kan stille i løpsklasse N, som står for nettopp nybegynner. Da får du også prøve deg i den aller enkleste løypa. Etter hvert som du forbedrer dine ferdigheter og selvtillit, kan du prøve deg i en mer krevende C-løype, og blir du riktig god kan du gå videre til B og A. Det betyr at en orienteringsløper alltid har noe å strekke seg etter.
Videre er det selvfølgelig også klasse D for damer og H for herrer. Dette indikerer en tradisjonell biologisk forståelse der det bare er to kjønn. Så langt har det ikke vært noe forslag om å ta hensyn til de med en annen forståelse av sitt kjønn eller tilhørighet. Vanligvis er det også inndeling i aldersbestemte klasser, men for de aller ferskeste nybegynnerne er det noe som heter N-Åpen der det ikke er noen aldersdifferensiering. Da kan man også løpe flere sammen og finne trygghet og sosialt samvær.